Hedda Gabler, november 2007

“Hedda Gabler” van Henrik Ibsen

november 2007

Regie: Theo Bakker

In 1890 schrijft en publiceert Henrik Ibsen het stuk Hedda Gabler (voor het eerst opgevoerd in het Residentztheater in Munchen op 31 januari 1891).

Hedda Gabler is een gefrustreerde vrouw, die na de dood van haar vader een wild en onverantwoord leven leidt. Ze blijkt niet in staat liefde te aanvaarden of te geven. De kans hiertoe is haar eens door de schrijver Loborg geboden. Als ze bijna dertig is en het geld van haar vader op is, kiest ze maar voor een bourgeois huwelijk met Jurgen Tesman. Ter wille van de “vooruitzichten” en om verzorgd te zijn. Het is voor beiden een liefdeloos en opportunistisch huwelijk. Aan haar romantische dromen weet ze geen inhoud te geven. Ze zijn een illusie, omdat ze uit een soort verveling zijn geboren. De gebeurtenissen in het stuk leiden tot een onafwendbaar einde. Henrik Ibsen legt ons nooit zijn mening op. Hij laat ons vrij in onze conclusie.

Regie: Theo Bakker.
Spelers:
Anneke Keijsper, Michel Mannes, Wim van Veen. Jaap Schuuring, Puck Koomen, Antoinette vander Laan en Annelies Boer.
Opgevoerd: 2 en 3 november 2007

Reageer