Februari, mei 2005

“Februari” van Ruud van Ling

mei 2005

Regie: Martin Affourtit

Over het stuk:
In het kader van Nederland 60 jaar bevrijd sloegen Falkland Toneel en de Heilooër Operette Vereniging de handen ineen en presenteerden op 4 en 5 mei 2005 in Theater De Beun een heel bijzonder muziektheaterstuk ‘Februari’. Een van de belangrijkste verzetsdaden uit de tweede wereldoorlog, de februaristaking van 1941, spreekt nog steeds velen tot de verbeelding. De herdenkingen bij het monument van de dokwerker op het Jonas Daniél Meijerplein in Amsterdam getuigen daarvan. Ruud van Ling schreef de tekst en muziek voor het eenvoudige, maar vaak ook ontroerende verhaal, waarin overigens ook vele ‘vrolijke’ noten worden gekraakt.

Februari
In februari 2005 maakten we kennis met een deel van de Amsterdamse bevolking die met deze staking in opstand kwam tegen deportaties van- en de moorden op hun Joodse medeburgers. Vechtend met blote vuisten tegen het geweer, ongeacht wat de gevolgen van hun verzet zouden zijn. Een combo, bestaande uit Wim Noteboom / Evelijn Karten (piano), André Vrolijk (accordeon), Rob Veenhuizen (bas) en Eric Nap (slagwerk) begeleidden de 23 spelers en speelsters. De regie was in handen van Martin Affourtit. Een technische ondersteuning van nog eens zestien personen maakten deze gezamenlijke productie tot een unieke gebeurtenis in de Heilooër theatergeschiedenis. Een mix van deze beide talentvolle gezelschappen heeft gezorgd voor een gedenkwaardige bijdrage aan de herdenkingsplechtigheden anno 2005.

Regie: Martin Affourtit.
Spelers:

Van Falkland Toneel:
Jaap Schuuring, Annie Gilles, Myrthe Schuuring, Anneke Bakker, Harry van Miltenburg, Lucia Vermeulen, Allard de Graaf, Maarten Schols, Els Koevoets, Edo Postma, Cees Lammers.
Van de Heilooër Operette Vereniging: Ivar Wittebrood, Margreth Meijer, Kitty Krom, Frits Hogerheyde, Aad van der Kolk, Riet Hogerheyde, Ruurt-Jan Hoobroeckx, Ingrid van der Kolk, Dorith Kraakman, Piet Kraakman, Margaret Kuys, Ada Wittebrood.
Muziek: Evelyn Karten, Eric Nap, Wim Noteboom, Rob Veenhuizen, André Vrolijk.
Voorstellingen: Woensdag 4 en donderdag 5 mei 2005

Reageer