Huwelijksperikelen, najaar 2019

Dit keer schotelt Falkland Toneel jullie een drieluik aan eenakters voor die alle drie handelen over het huwelijk.

Kwelling van Herman Heijermans.
Een juweeltje, deze eenakter uit 1906 van onze eigen Herman Heijermans.
Een echtpaar.  De man is blind geworden en is sindsdien afhankelijk van zijn vrouw. Afwezig op het toneel, maar aanwezig in beider gedachten is een vrouw, die de beste vriendin was van de vrouw en de (geheime) liefde van de man. Deze vrouw is vertrokken en heeft al lange tijd niets van zich laten horen. De man bewaart nog altijd haar foto. Na twee jaar niet over deze vrouw te hebben gesproken verbreekt het echtpaar dit stilzwijgen. De man wordt gekweld door zijn herinneringen en gevoelens, de vrouw door haar vermoedens. Hun gesprek over de vriendin lost niets op, integendeel.

De Richel van Jerry Veenendaal.
Babette is bijna jarig en denkt dat haar man een verhouding heeft met haar vriendin Annette. Nu staat Babette op de richel van een hoge wolkenkrabber. Door de frustraties lijkt het erop dat ze geen andere uitweg meer ziet dan zelfmoord te plegen. Even later komt ook Annette op de richel staan. Zij is op zoek naar Babette. Als zij haar niet kan vinden gaat Annette ervan uit dat Babette gesprongen is. Annette biecht op dat zij het één en ander op haar kerfstok heeft. dan staat opeens Babette weer voor haar neus. is Babette nu wel of niet gesprongen en zijn de rollen nu opeens omgedraaid?

Mijn man van Youp van het Hek.
In het humorvolle ‘Mijn Man’ zitten twee doorsnee Hollandse vrouwen in een tuintje. Van de derde fles wijn is de bodem in zicht, de frustraties over -tig jaar huwelijk komen los. De Henk van de ene vrouw is al even onbehouwen als de Henk van de andere vrouw. Ongegeneerd laten de heren scheten en boeren waar hun eega’s bij zijn, zo klagen ze. Zo sprankelend en veelbelovend als het huwelijk jaren geleden begon, zo ingedut is het nu. “Ik liep laatst alleen op het strand,” zegt de ene vrouw. “Waar was Henk dan?,” vraagt de andere vrouw. “Die liep naast me,” antwoordt ze. Oftewel: eenzaam, hoewel niet alleen, afdeling troosteloze huwelijken, één van de ‘topdriethema’s’ van van ‘t Hek.

Regie: Marius Prein
Productie: Marianne Rutgers

Spelers: Anneke Keysper, Margret Dekker, Marjoleine Putter en Allard de Graaf.

Uitvoering in Theater De Beun te Heiloo:
Zaterdag 2 november 2019, 20.15 uur
Zondag 3 november 2019, 14.00 uur

Reageer