Goede podia, een rijkdom voor theatermakend Heiloo

In de Uitkijkpost van 26 oktober schreef de voorzitter van Falkland Toneel Allard de Graaf en hartekreet over het gebrek aan een volwaardige decorbouwruimte voor de theatermakers in Heiloo. Alhoewel Falkland Toneel zich gelukkig mag prijzen met een deel van een loods in de nabijheid van Theater de Beun is de situatie allerminst ideaal. We zijn nog steeds op zoek naar een goede oplossing voor alle theatermakende verenigingen van Heiloo.

Vanaf het moment dat ik Theater De Beun vanaf de podiumkant heb mogen meemaken met Falkland Toneel, was ik gegrepen door het theatervirus! Wat was hier veel mogelijk! Wat was het een feest om het publiek een volwaardige voorstelling te presenteren. Nu ruim 30 jaar later is die magie van het theater nog steeds niet verdwenen. Ik denk niet dat die magie in ons oude Asta theater uit de verf gekomen was, dat bleef een bioscoop. Of op het geïmproviseerde podium van restaurant de Rustende Jager. Dat wij in een gemeente wonen met talrijke voorzieningen is niet zo vanzelfsprekend.

Er zijn talloze gemeenten waar theatermakers, zang-, dans-en muziekgroepen ergens in een zaaltje, aula of ergens tussen de schuifdeuren’ de vruchten van hun harde werken mogen vertonen. Iedere ’tak van sport’ heeft zo zijn eigen wensen en ideale podium. Daar waar muziek en zang in de Cultuurkoepel het best tot zijn recht komt, zijn theatermakers gezegend met Theater De Beun en geeft de Witte kerk weer een podium aan kleinschaliger muziekaanbod en presentaties.

Er is wel eens gesuggereerd het allemaal wel wat minder kan en er geen plaats is voor zoveel podia. Er is ooit geroepen dat één podium genoeg is en de rest opgedoekt mag worden. Dat is een doemscenario in mijn optiek.

Onmiddellijk denk ik terug aan die felle brand in de Beun 2010. Het theater was gered, maar had wel flinke waterschade en was geruime tijd buiten gebruik. De amateurverenigingen zaten met de handen in het haar en oplossingen waren divers. Zo speelde H.O.V. (Heilooër Operette Vereniging in de Strandwal, net als de jeugd van Falkland. Dit waren de meest dramatische voorstellingen die ik in Heiloo gezien heb. Met Jeugdmusical Vereniging de Hanswijckers ben ik uitgeweken naar Mare Nostrum Alkmaar. Daar hebben we redelijk kunnen spelen, maar het publiek liet het helaas afweten. Het avondstuk van Falkland hebben we toen maar een half jaar uitgesteld. Of de Cultuurkoepel op dat moment een goede vervanger had kunnen zijn voor de Beun? Nee, toen zeer zeker niet en zelfs nu er veel aangepast is, denk ik nog steeds niet.

Natuurlijk kun je wel muziek brengen in de Beun en theater in de Cultuurkoepel. Maar ieder podium in Heiloo heeft zijn unieke sterke punten die je juist moet koesteren en benutten. Is theatermakend Heiloo hiermee helemaal gelukkig? Wat podia betreft zeker. Maar er is wel een enorme behoefte aan een decorbouw locatie. Decennialang heeft de gemeente een plek gefaciliteerd waar de theatermakers decors konden bouwen en opslaan. Van een schoolzolder naar de Bergeonstraat, naar het GGZ-terrein, naar het Bruno gebouw, het maakte niet uit-als er maar een plek was. Tot dat een financiële regeling de perfecte locatie in het Bruno gebouw onbetaalbaar maakte. De investeringen in het gebouw door de gemeente en door de verenigingen bleken kapitaalvernietiging. De locatie is bij mijn weten nu niet in gebruik. Falkland, Stichting Jeugdtheater Heiloo, de Hanswijckers en Theaterbende moeten zich maar zien te redden in een garage, een stukje loods of wat er maar voorbij komt.

Daarom maak ik mij graag sterk voor onze decorbouwers, want die zitten nu klem tussen de schuifdeuren.

Allard de Graaf Voorzitter Falkland en lid Team Cultuurplatform Heiloo

Reacties zijn gesloten.