Ons verhaal

Falkland Toneel 100-jaar jong

Falkland Toneel bestaat uit een groep razend enthousiaste toneelspelers van verschillende leeftijden, een kostuumploeg die niet terugdeinst voor de meest ingewikkelde kostuums en een decorbouwploeg die aan alle wensen van de regisseurs tegemoet kan komen. Daarnaast zijn er regisseurs, licht- en geluidtechnici, grimeurs, kapsters en een leescommissie verbonden aan de vereniging. De voorstellingen vinden in de weekenden plaats in Theater de Beun, waar kundige toneelmeesters en de vele faciliteiten ons ter beschikking staan. Daarmee zijn alle voorwaarden aanwezig om met elkaar kwalitatief hoogstaande voorstellingen te maken. En wat is mooier en fijner dan dat?

Uiteraard is er binnen Falkland vrijwel altijd plaats voor nieuw talent, met of zonder ervaring, beginnende spelers of acteurs van buitenaf. Daarnaast biedt de club enkele jongeren vanaf 15 jaar de mogelijkheid om in de jeugdstukken een speelstage te doen en zo vast te snuffelen aan een toekomstige carrière bij Falkland, als ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.

In 2024 zal onze club, die ooit begon als ‘Arbeiders toneelvereniging Falkland, haar 100-jarig bestaan vieren. In die eeuw is er veel veranderd. Van een kleine groep idealistische dilettanten (zo heette dat vroeger), die uitsluitend stukken van de socialistische toneelschrijver Herman Heijermans op het programma nam, is de vereniging geëvolueerd tot een eigentijdse organisatie met een breed spectrum aan stukken voor zowel de jeugd als het volwassen publiek. Stukken van eigentijdse schrijvers, klassiekers en repertoire geschreven door eigen leden wisselen elkaar moeiteloos af. Met maar liefst vier producties per jaar behoort Falkland tegenwoordig tot de grootste toneelverenigingen van Noord-Holland.

Hoe we het jubileum gaan vormgeven is nu nog een verrassing, maar we willen het groots gaan aanpakken. Aan de inzet van alle Falklanders zal het niet liggen!

Het is dan ook meer dan pijnlijk dat al dat enthousiasme, de goede wil en de veelheid aan talent twee jaar lang door corona tot stilstand gedwongen was, maar we staan te trappelen om weer geweldige voorstellingen te maken voor kinderen en volwassenen. Falkland kijkt met goede moed naar de toekomst en is vastberaden om in 2024 een waardig jubileum te gaan vieren. Of dat jubileum gepaard gaat met het spelen van een Heijermans of dat dat definitief verleden tijd is? De tijd zal het leren!

Over de naam ‘Falkland’
Herman Heijermans, zoon van een journalist, was aanvankelijk werkzaam in de handel. Hij vestigde zich in 1892 als dagbladschrijver en letterkundige in Amsterdam. Hij verwierf door zijn dramatisch en verhalend werk spoedig grote bekendheid. Heijermans schreef onder een groot aantal pseudoniemen, waarvan Samuel Falkland de bekendste is. Ziehier het antwoord op de vraag: “Hoe zijn jullie aan de naam Falkland gekomen?”

Reacties zijn gesloten.