Over Falkland

Lekker uitleven op toneel...?

Lekker uitleven op toneel…?

Falkland Toneel, in 2014 90 jaar oud, maar bruisend en vitaal.

Ooit in 1924 begonnen als Arbeiders Toneel Vereniging (A.T.V.) Falkland. A.T.V. Falkland was maatschappijkritisch en speelde alleen stukken van de socialist Herman Heijermans, die zijn columns ondertekende met zijn pseudoniem “Falkland”.

Wij zijn inmiddels wat minder maatschappijkritisch en wat meer maatschappijgericht. Dus op zoek naar volle zalen met zowel jeugd als ook het grotere kind. Met vier producties per jaar, twee voor de kinderen en twee voor het volwassen publiek, mogen we ons tot een van de grootste toneelverenigingen van Noord Holland rekenen. Met een grote groep medewerkers voor o.a. kleding, decor, geluid, grime, coiffures en productie, is Falkland Toneel tot heel veel in staat. Dit geeft de diverse regisseurs en spelers heel veel mogelijkheden om tot fraaie producties te komen.

Falkland telt een grote en trouwe spelersgroep, waardoor er veel ervaring en kwaliteit in huis is. Toch zijn wij ook een open vereniging waar nieuwe spelers makkelijk hun entree kunnen vinden. De vele rollen die er met vier stukken per jaar te verdelen zijn zorgen ervoor dat er ruimte is voor nieuwe mensen. Wij zijn op dit moment ook erg blij met de generatie jongere spelers die zich aan het aandienen is. Daarmee wordt geloofwaardige rolverdeling mogelijk en is een dreigende vergrijzing van de baan.

Toneel, theater is van alle tijden. Zowel om te bezoeken, als om te maken is het een groot plezier en voor velen een passie. En als je dat plezier mag beleven in een heerlijk theater als de Beun, is het bijna een voorrecht! Laten we daarom vooral doorgaan met leuke, mooie en goede voorstellingen maken die veel publiek trekken. Voorstellingen die ons fijne theater bestaansrecht geven. In de jaren vijftig was de theaterwereld bang dat men niet op zouden kunnen tegen het “Televisie spook”! Daarna kwam de dreiging van het ”Digitale spook”. Met ups-and-downs heeft Falkland Toneel zich overtuigend overeind gehouden tegen deze dreigingen. Doe uzelf en ons een groot plezier en kom naar een van onze voorstellingen. Of doe lekker met ons mee!

Het aantal leden en medewerkers schommelt doorgaans zo rond de 35 mensen. Onze vaste repetitieavonden zijn op dinsdag- en woensdagavond. We repeteren altijd in het de Ypsalon, De Hucht 4 in Ypestein, van 20.00 tot 23.00 uur.

Informatie over de te spelen stukken kunt u drie weken voor de datum van uitvoering vinden in de Uitkijkpost, maar natuurlijk eerder via deze site!

Herman Heijermans (1864-1924)

Herman Heijermans (1864-1924)

Over de naam ‘Falkland’

Herman Heijermans, zoon van een journalist, was aanvankelijk werkzaam in de handel. Hij vestigde zich in 1892 als dagbladschrijver en letterkundige in Amsterdam. Hij verwierf door zijn dramatisch en verhalend werk spoedig grote bekendheid. Heijermans schreef onder een groot aantal pseudoniemen, waarvan Samuel Falkland de bekendste is. Ziehier het antwoord op de vraag: “Hoe zijn jullie aan de naam Falkland gekomen?”